Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni. Ez az új szabályozás 2024. július 16-ától lép életbe, érintve számos mikromobilitási eszközt, hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Új rendelkezések a mikromobilitási eszközökre

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény 2024. április 30-án elfogadott, május 9-én kihirdetett módosításai értelmében egyes elektromos rollerek, Segwayek, kistraktorok is kgfb-kötelesek lesznek. A járművek nettó tömege és tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e a biztosítás.

A törvény 3. §-ának 10. pontja szerint gépjárműnek minősül minden olyan szárazföldi, mechanikus erővel működtetett jármű, amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy legnagyobb sajáttömege meghaladja a 25 kg-t és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/h-t.

Kötelezettségek és határidők

A biztosítók legkésőbb 2024. június 8-áig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifákat. Az érintett járművek tulajdonosainak, üzemben tartóinak vagy használóinak 2024. július 16-ától kell érvényes kgfb-vel rendelkezniük. Az új szabályozás következtében jelentős változások várhatóak a mikromobilitási eszközök piacán.

Ellenőrzés és felelősség

A Mabisz honlapján közzétett ábra segíthet az érintetteknek abban, hogy megállapítsák, vonatkozik-e rájuk a kgfb-fizetési kötelezettség. Az ábra azonban csak tájékoztató jellegű, a hatályos jogszabályok pontos betartása minden üzemben tartó saját felelőssége. A nem hatósági nyilvántartásban szereplő járművek esetében a használó is üzemben tartónak minősül, ezért használat előtt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a jármű rendelkezik-e érvényes kgfb-vel.

A változás bevezetése komoly hatással lesz a mikromobilitási eszközök használatára Magyarországon. Minden érintettnek javasolt időben tájékozódni és megtenni a szükséges lépéseket a szabályozás betartása érdekében.

Nincsenek tisztázva a pontos kategóriák

A kormányrendelet tisztázná pontosan a szóban forgó járműkategóriákat, de ez még nem történt meg. Így bár a Köbe is hirdetett új tarifákat, a törvényben szereplő kategóriákat tudja csak használni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapja szerint a biztosítók döntő része hasonlóan tett, és frissítette július közepétől a kgfb-tarifáit. Vannak kivételek is, a Gránit Biztosító például úgy döntött, megvárja a részletszabályokat, és csak akkor hirdet tarifát ezekre a járművekre. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.
Az Okosdöntés partnere a Bankmonitor.hu