Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Sok kérdést kapok mostanában azzal kapcsolatban, hogy hogy tudtok „ingyen pénzhez” jutni. Itt elsősorban a családos emberek, vagy fiatal házasok lehetőségeit taglalnám, hisz döntő többségben innen jönnek a megkeresések.

Vegyük sorra a pontokat. 2020-ra a következő támogatások vannak meghirdetve:

  1. Babaváró támogatás
  2. CSOK
  3. Jelzálog hitelekhez nyújtott támogatások
  4. Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása
  5. Négy- vagy több gyerekes anyák SZJA mentessége
  6. Bölcsőde fejlesztés program
  7. Nagyszülői GYED

Babaváró támogatás

Házaspárok igényelhetik, ahol a feleség 18- és 40 év közötti, és legalább az egyikük 3 év társadalom biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Az első jelentős kérdést, már meg is válaszolom: IGEN! A hallgatói jogviszony is annak számít. Maximum 10 millió forintot igényelhetnek, maximum 20 évre és az induló törlesztő maximum 50 ezer forint lehet. Nagyon fontos, hogy meglévő gyerekekre NEM érvényesíthető!

Fontos, hogy ez a támogatás véges. 2019. július 1-jével indult és 2022. december 31-én búcsút is intünk neki.

A felvételtől számított 5 éven belül, ha legalább 1 gyermek születik akkor 3 évig felfüggeszthetjük a törlesztő részletek fizetését, és a továbbiakban bebiztosítjuk, hogy kamatmentessé váljon a kölcsönünk. Azzal tisztában kell lennünk, ha nem születik több gyerek, és a szüneteltetést választjuk, úgy 23 éves lesz a törlesztő időszak.

Miért lehet jó a szüneteltetés?
Első sorban, mivel amíg az anya GYED-en, illetve GYES-en van addig jelentősen csökken a család bevétele, így nem mindegy, hogy van e egy ilyen törlesztő a havi kiadásaink mellet vagy sem. A következő érv, lehet mellette, hogy ha nem akarunk megállni 1 gyereknél:

Második gyermek megszületése esetén szintén 3 évre szüneteltethetjük a törlesztéseket, viszont emellett a fennmaradó tartozás 30%-át elengedik. Ami nyilván több megtakarítást jelent, ha a két gyerkőc között nem csökken a tartozásunk.

A harmadik gyerek megszületése esetén, pedig a teljes fennmaradó tartozás elengedésre kerül.

Tehát, amennyiben a házaspár már babát vár, mikor felveszi a Babaváró támogatást, majd 3 éven belül megszületik a második gyerekük, illetve a következő 3 évben újabb gyerekük születik, anélkül vehetik igénybe ezt a támogatást, hogy lényegében bármennyit is törlesztenének. Ha és amennyiben élnek a 3 éves szüneteltetés lehetőségével.

Mikor esünk el a támogatástól? -jön logikusan a következő kérdés.
Akkor esünk el tőle, ha az első 5 évben nem születik gyermek, illetve, ha 5 éven belül elválik a pár és gyerek sem született addig. Ezekben az esetekben 120 napunk van arra, hogy az eddig igénybe vett kamattámogatást egy összegben visszafizessük, illetve a fennmaradó tartozás „piacihoz hasonló kamatozású” válik.

Ez egy szabad felhasználású kölcsön.
De mennyire szabad? A legfőbb felhasználás, a lakásvásárlás. Azonban itt is van határ, ami az önerőt érinti.
Mivel már nagyon a körmünkre néznek, ha a hitelből akarjuk az ingatlan önerejét előteremteni (személyi kölcsönből már nem is lehet), ezért világosan szabályozták, hogy a Babavárónak maximum a 75%-a használható önerőként. Ez a jogszabály, az első rosta.
Mivel a bankok finanszíroznak, lehetőségük van saját szabályozásra. 3 csoportra oszthatjuk ebből a szempontból a bankokat.
Vannak, akik a jogszabályi előírást követik. Mások az előírás mellet még mindenképp elvárnak 10-20% saját megtakarítás bevonását. Míg a legszigorúbb csoport kiköti, hogy a babaváró hitel és a lakáshitel együttesen nem haladhatja meg a vételárat. Így nagyon meg kell néznünk, hogy hol igényeljük, és mire is akarjuk „szabadon” felhasználni.

Az igénylés menetéről, és a pontos feltételekről itt és, itt írtunk bővebben.

CSOK

Gyerekkorom nagy, vissza nem térítendő állami támogatása lakásvásárláshoz a SZOCPOL volt. Megszületett egy másik rendszerben és élt 38 évet. 2009ben végső búcsút vettünk tőle.

Változnak az idők és ahogy a multik belső elrendezése a szocpol is átalakult. Az alapok adottak, a váz már jól bevált, csak a belsejét kellett újra tervezni.
2009ben megszületett a szocpol gyereke a CSOK.
Eltűnt a névből a régi rendszer szaga, újabb és trendibb a megfogalmazás – Családok Otthonteremtési Kedvezménye.
Sokkal megfoghatóbb és fülbemászóbb az új generációnak.

Egy kis régmúlt idézéssel tekintsünk vissza a régi jó szocpolra, hogy megértsük a mostani támogatás létjogosultságát.

A cél régen is a fiatal családok támogatása volt.
A szocpollal könnyebben jutottak lakáshoz a fiatalok. A gazdaság húzó ága akkor is az építőipar volt. A fent ülő emberektől már akkor sem volt idegen a matek. Támogatták a lakásvásárlást és lakásépítést, ami tolta a gazdaságot mivel a nagyobb foglalkoztatottság, nagyobb adóbevételt jelentett.
Ne essünk tévhitbe, ha valami kvázi ingyen van az államtól nyugodtan rátehetjük a lelkünket, hogy az a végkasszában más néven visszaforog. Azonban ettől még nagy segítséget jelentett és jelent ma is az embereknek. Akkoriban itt nagyjából meg is állt a célkitűzés.

A CSOK-nak és alapvetően az egész Családtámogatási akciótervnek a gazdaság fellendítése mellett van egy újabb nagyobb léptékű szándéka is.
Ahogy az köztudott az európai társadalmak elöregedő társadalmak. Egyre kevesebb gyerek született, így behoztak egy új tényezőt, méghozzá a gyerekvállalás ösztönzést.
Míg ’94-ben duplázták a 2. gyerek után a szocpol összegét, ma már több mint 3-szorosát kapjuk az összegnek a 3. gyerek után. Jól láthatjuk, hogy 2005-höz képest az egy gyerek után járó támogatás csökkent, míg 2 gyerek után egy picikével többet kapunk. Igen picikével, hisz a bérek, és az ingatlanárak növekedésével a 200 ezer forint tényleg elhanyagolható emelés.

Jelentős változás, hogy míg az ős szocpolt (2001 előtt) a megszületett gyerekek után vehették igénybe, addig ma már előre vállalhatjuk a leendő gyerekeink születését.
A régi jó rendszer még ragaszkodott a teljesítmény alapú finanszírozáshoz, ergo megszületett gyerek után fizettek, úgy ma már nagyobb a mozgásterünk (előre vállalhatunk 1-3 gyereket).
Azonban, mint minden „ingyen pénznek” ennek is ára van. A vállalt gyerekek számától függően 4, 8 és 10 év áll a párok rendelkezésére, hogy teljesítsék a vállalásaikat, ami a gyerekek számát illeti.

Mi van, ha nem jött össze? Fizetünk!
Méghozzá katonásan. Ugyanis 60 napunk van a teljesítési határidő dátumától, hogy visszafizessük a megszületett gyerekek után járó összeggel csökkentett maradványösszeget.
Itt meg is nyugodnánk, ha nem számítanának fel késedelmi kamatot méghozzá az igénybevétel napjától számított késedelmi kamatot.
Csak, hogy ne aludjunk nyugodtan amennyiben 3 gyerek nem születik meg, úgy a Ptk. (Polgári Törvénykönyv) szerinti kamat 5, igen jól látod 5-szörösével kell visszafizetni.
Elméletben létezik egy mentőöv, ha nem tudnánk ezt az összeget 60 napon belül visszafizetni (ami a hitelezési folyamatokat tekintve elég valószínű), kérhetünk részletfizetési lehetőséget a legközelebbi járási hivatalból.
Gyakorlati példával nem számolhatok, hisz a CSOK 2015-ben indult, így még 2025-ig van ideje a családoknak.

A következő nagy változás a piaci igények változásával magyarázható. Míg a szocpol használt lakásra csak 3 gyerek után volt felhasználható, ma már külön kategóriát képez és külön meghatározott támogatási összegek igényelhetők használt lakás vásárlásra. Elég egyértelmű a csökkentett összeg, hisz, kevésbé segíti a gazdaság fejlődését.

Ha már az új kategóriáknál járunk, a CSOK legújabb kistestvére a Falusi CSOK. Ennek a támogatásnak a létjogosultságát a „központosulás”, a kis lélekszámú települések elnéptelenedése ezzel egyidejűleg a nagyvárosokba való hatalmas létszámú bevándorlás generálta ár növekedését okozta.
Ez a támogatás segít a kistelepülések fellendítésében és a szegényebb családok lakáshoz jutásában is. Illetve itt bejön egy újabb nagy fehér folt lefedése, hisz használt lakás vásárlásra akkor igényelhető, ha vásárlás mellett korszerűsítünk, bővítünk esetleg a kettőt egyszerre. A fő szabály ebben az esetben, hogy az összeg maximum 50% át lehet a vásárlásra fordítani.

Mi van az átmenettel?
Ha igényeltünk SZOCPOL-t azért tartogat lehetőségeket a CSOK. Ugyanis a szocpol utáni gyerekekre igényelhetjük a CSOK támogatást. Így a már felvett összeggel csökkentett támogatás igényelhető, amennyiben a feltételeknek megfelelünk.

CSOK mostohatestvére a CSOK hitel

A CSOK– hitelek legvonzóbb tulajdonsága, hogy a teljes futamidő alatt fix 3%-os a kamat. Ezzel mind az induló havi törlesztők, mind a teljes visszafizetés összegét illetően komoly előnyt jelent a többi viszonylag hosszú kamatperiódusú lakáshitelekkel szemben.
A hitel sajátossága, hogy a futamidő maximum 25 év lehet. Ami még be is nyelhető, a többi hitel maximum 30 éves futamideje mellett.
Azonban nagyon megköti a kezünket, hogy az elérhető teljes támogatással, kizárólag újépítésű lakás megvásárlása, vagy építés lehet a cél, míg a „normál” hiteleknél sokkal nagyobb mozgásterünk van a felhasználást illetőleg.
Nem beszélve a behatárolt összegkeretekről.
Ugyanis 2 gyermek esetén maximum 10 millió, míg 3 gyermek esetén 15 millió forintig igényelhető a CSOK hitel.

Itt is meg kell említenünk, hogy amennyiben előre ígértük a gyerekek születését és az nem történik meg, a hitel kamattámogatását a babaváróhoz hasonlóan 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetnünk, illetve a hitelünk az akkor aktuális kamatokhoz igazodva piaci kamatozásúvá válik.

Itt álljunk is meg és összegezzük kicsit, már ami az „ingyen” pénzeket illeti.
Abban megegyezhetünk, hogy hármas ikrek viszonylag ritkán születnek, így 3 gyermek születése mindenképpen egy hosszabb folyamat, amire rengeteg előre nem látható esemény lehet pozitív, ugyanakkor negatív hatással is.
Az is tény, hogy ha és amennyiben 3 gyermeket tervezünk és a vállalásunkat teljesíteni tudjuk abban az esetben a piaci hitelekhez képest töredékébe kerül az általunk kiválasztott ingatlan.
Azonban, ha a terveinket nem tudjuk gyermekekre váltani, abban az esetben csúnyán ráfizethetünk a terveinkre és a végén akár 150%-át is visszafizethetjük a tervezett összegnek.

Jelzálog hitelekhez nyújtott támogatások

 Sok mindenki hallott már róla, van ismerős, akinek ismerőse megkapta a 1 milliót vagy 4 milliót. De hogy is van ez a támogatás?

  1. július 1-jét követően megszületett második gyermek születése után 1 millió forinttal, a július 1-je után született harmadik gyerek után 4 millió forinttal lehet kevesebb a család jelzáloghitel tartozása. Illetve minden további gyermek után 1-1 millió forintot vállal át az állam.
    Nagyon fontos, hogy a gyerekek születése előtt felvett hitelre vonatkozik.
    Ha a tőketartozás nem éri el az elengedés mértékét, akkor a járulékokra is felhasználható (kivéve a késedelmi kamatot). Azonban a különbözetre nem tarthatunk igényt.

Fontos még, hogy míg a babavárót és a CSOK-ot a hitelintézeteknél igényelhetjük, ezt a támogatást a járási hivatalokban lehet kérvényezni.
Hiánytalan dokumentum benyújtás esetén tudják átvenni tőlünk a kérelmet, amit továbbítanak, majd bírálnak.
Pozitív döntés esetén határozatot hoznak, majd ezt követően 4 napon belül a megjelölt hitelszámlánkra folyósítják a megítélt összeget. 10 napja van a hitelintézetnek, hogy a változatlan futamidő mellett újra számolja a törlesztőrészletet és erről értesítsen minket, illetve a járási hivatalt.

Az igénylés feltételei letölthető formátumban:  LINK
Az igényléshez szükséges igénylőlap letöltése: LINK

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Tóthné Barabás Blanka
Tóthné Barabás Blanka

Pénzügyi szakértő
+36-30-623-2567

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. pl 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.